Departamentul pentru Românii de Pretutindeni lansează liniile strategice pentru perioada 2021-2024

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a lansat sâmbătă, 17 iulie a.c., în cadrul Galei Absolvenților de la UNATC, liniile strategice ale instituției pentru perioada 2021-2024. Potrivit anuntului DRP “Obiectivele DRP (Păstrarea culturii și civilizației românești, Mama – prima profesoară de limba română, Crearea unui spațiu digital de comunicare în limba română, Învățarea limbii române prin arte scenice, Promovarea digitală a culturii românești, Eficientizarea relațiilor instituționale cu românii de pretutindeni) adaptate la realitățile pe care cetățenii români din afara granițelor le trăiesc, corelate cu necesitățile stringente ale acestora au condus la maparea următoarelor proiecte :

  1. Platforma de limba română

Un aspect important în promovarea și dezvoltarea învățării și folosirii limbii române îl constituie accesul la materiale și cursuri de limba română indiferent de locația acestora, implementând un proces amplu de digitalizare.

  1. Centrul cultural mobil – Limba română prin teatru

Metodele clasice de predare și-au pierdut din eficacitate, iar atenția este îndreptată către identificarea de noi moduri creative de a învăța limba română.

Prin joc și artă se transmit informații într-un mod plăcut, trezind interesul și curiozitatea spectatorilor. Apropierea de joc și artă se va face prin prin deplasarea unei caravane de teatru facilitând astfel accesul românilor din afara granițelor la cultura în limba română.

  1. Diaspora hub

O problemă recurentă a românilor din diaspora este lipsa accesului facil la diverse servicii oferite de instituțiile statului român. Diaspora hub simplifică interacțiunile cu statul român și oferă informații pentru situațiile în care cetățenii care nu mai locuiesc în România au nevoie de asistența instituțiilor românești.

      4. Caravana de informare Diaspora Mobilă

Românii din diaspora au nevoie ca România să îi sprijine și să îi asculte într-un mod adaptat nevoilor lor. Proiect pilot, Caravana Diaspora Mobilă vine în întâmpinarea acestei necesități și va ajunge în mijlocul românilor, din comunitate în comunitate. Informațiile de interes pentru românii din diaspora sunt cele din domeniul muncii, al protecției sociale și  juridic.

  1. Centrul de cercetări interdisciplinare: România din afara României

Centrul de cercetări interdisciplinare: România din afara României va furniza informații, statistici și concluzii ce reprezintă elementele primordiale pentru definirea coerentă a necesităților românilor de peste granițe și baza de pornire pentru construirea noilor acțiuni și optimizarea celor în curs de derulare.

  1. Muzeul diasporei 3D

Pentru promovarea patrimoniului cultural, al tradițiilor și obiceiurilor românești este necesar un cadru adecvat păstrării și expunerii identității naționale și realizărilor românilor, oriunde s-ar afla aceștia.

Proiectul continuă inițiativa din 2018 printr-o reconceptualizare muzeografică şi de simbologie, bazându-se pe analize antropologice, etnografice şi de folclor, combinate cu simbologia migraţiilor.

  1. Luna diasporei

În luna august, DRP Luna Diasporei – Pâinea care ne unește – Dor de Pâinea de acasă, festival-maraton care le va reaminti românilor de gustul de acasă, întâmpinându-i cu pâine și sare.

  1. Centrul de consultanţă pentru fonduri nerambursabile

În centrul de consultanță se vor organiza traininguri pentru scrierea cererilor de finanțare, astfel încât la momentul derulării sesiunilor de finanțare derulate de către DRP să fie depuse proiecte care să corespundă prevederilor ghidului de finanțare nerambursabilă.

9. Taberele ARC

Programul „ARC” a fost demarat în anii ’90 și până în prezent au beneficiat de acest program aproximativ 26.000 de elevi, studenți, profesori și tineri”.

În acest an taberele sunt adaptate contextului epidemiologic global și se desfășoară on-line. Mai multe informații despre înscriere aici: http://dprp.gov.ro/web/povestea-arc-continua/” se încheie anunțul DRP.

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here