La iniţiativa doamnei Ajrina Dimo pentru a aduce în atenţia publică “importanţa şi necesitatea respectării elementelor identitare ca o componentă fundamentală a Drepturilor Omului” s-a desfășurat un eveniment care avea în focus familiile aromâne din satul Peshtan al municipiului Fier. Evenimentul a avut loc duminica, 13 iunie, între orele 10.00-12.00.

In opinia iniţiatoarei “Drepturile minorităţii sunt recunoscute și protejate prin lege în majoritatea statelor moderne”.

În timpul vizitei la aromânii din satul Peshtan, ea s-a întâlnit cu locuitorii și le a distribuit abecedarul dialectului aromân, publicat în decembrie 2020.

Volumul „ABC- darul dialectului aromân pentru comunitatea aromână din Albania”, realizat cu sprijin din partea DRP a fost editat de Fundaţia “Harriet Martineau”.

Contribuția doamnei Dimo pentru comunitatea căreia îi apartine este cunoscută cu ani în urmă.

În iulie 2019, ea a participat la taberele de vară ARC. 30 de copii și tineri aromâni din Albania, însoțiți de doamna Dimo, au petrecut un timp frumos in Sulina, alături de alți tineri si copii din diferite țări.

La un articol publicat in presa in iulie 2019 ea vorbea despre impresiile participanțiilor din Albania la taberele ARC care au așteptat cu nerăbdare acest eveniment angajăndu-se în toate programele.

ARC facea parte din programul guvernului român 2018-2020 fiind parte din pilonul educațional „Nicolae Iorga”.

În afară de aceste evenimente, ea este participantă la numeroase activități care se ocupă de păstrarea identitătii comunității aromâne din Albania. Venind de la o familie de parintii aromani, domna Dimo dorește ca și fiica ei să-și păstreze legătura cu identitatea aromană.

Foarte des și împreună cu fiica ei ele realizează materiale informative despre trăsăturile culturale și identitare ale minorității aromâne cunoscute din 2017 in Albania ca minoritate națională.

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here