Pe 6 iunie 1871, se năștea savantul Nicolae Iorga

Acum 150 de ani, pe 6 iunie 1871, se năștea N. Iorga, cel care avea să devină unul dintre cei mai mari istorici români și profesor al Universității din București. Nicolae Iorga s-a născut la Botosani. Iorga a fost un istoric, critic literar, dramaturg, poet, ministru, parlamentar, enciclopedist, documentarist, prim-ministru și academician.

N. Iorga a fost o personalitate enciclopedică a culturii româneşti, unic prin varietatea domeniilor abordate. Istoricul N. Iorga a abordat o mare varietate de subiecte, de la domeniul istoriei universale (magistral ilustrată de Geschichte des Osmanischen Reiches/Istoria Imperiului Otoman) până la cel al istoriei românilor, unde contribuţiile sale reprezintă un punct de referinţă pentru istoria armatei, a agriculturii, istoria vieţii femeilor, a costumului şi modei, a diverselor familii, istoria târgurilor şi oraşelor, istoria artei, istoria comerțului.

Bogata activitate literară şi publicistică a lui N. Iorga stă mărturie pentru personalitatea enciclopedică a acestuia. A publicat articole de istorie şi critică literară, precum şi un număr însemnat de volume de istorie literară, dar şi-a încercat talentul şi în domeniul creaţiei literare, scriind poezii şi mai târziu drame, majoritatea istorice, menite să contribuie la educarea poporului. Acelaşi obiectiv l-a urmat şi în activitatea publicistică, mai ales prin ziarele şi revistele înfiinţate de el, cel mai important fiind ,,Neamul Românesc”.

Nicolae Iorga a fost Membru al Academiei Române, Primul Președinte al Camerei Deputaților după Marea Unire, prim-ministru al României (1931-1932). Asasinat de legionari la 27 noiembrie 1940.

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here