25 mai, ziua aniversării poetului național al Albaniei – Naim Frashëri

Pe 25 mai este aniversarea poetului național al Albaniei – Naim Frashëri.

Pionierul literaturii moderne albaneze s-a născut la 25 mai 1846 în satul Frashër din sudul Albaniei de azi, într-o familie aristocrată din Imperiul Otoman. Acest sat din munții Tomorr a fost locul unde viitorul poet a auzit limbi ca arabă, greacă, franceză, turcă, persană sau italiană, deschizându-se către alte culturi.

După moartea tatălui, familia sa a plecat în Ioanina. Cu o sănătate fragilă, Naim a suferit o vreme din cauza unei infecții la plămân cauzată de tuberculoză. Cum s-a vindecat, s-a alăturat fratelui său în lupta revoluționară de eliberare a poporului albanez.

Personalitate iconică a secolului al XIX-lea, Naim Frashëri a avut un impact uriaș asupra societății secolului XX, contribuind la dezvoltarea limbii literare albaneze. După moartea sa la doar 54 de ani, a devenit inspirație pentru mari scriitori albanezi ca Asdreni, Lasgush Poradeci sau Mitrush Kuteli. Reprezentant al romantismului albanez, poetul care a scris despre libertate, umanitate, toleranță și revoluție este sărbătorit de albanezi din întreaga lume.

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here