Fosta absolventă a Universității de la București comemorează bunicul ei Mimi Dema

Fosta absolventă al Facultații din Stomatologie la București, doamna Holta Dema(boba) provine dintr-o familie aromâna din orasul Fier unde strabunicii ei s-au mutat din Voskopoja in anii 1881.

In  casa lor se vorbea aromâna, bunicul ei dl.Mimi Dema fiind student la Liceul Român din Thesalonic in anii 1934-1939. El ii vorbea nepoatei despre originea lor aromana si  istoria familiei de cand au venit la Fier. Intre cei doi exista o legatura speciala, Mimi aratase-i de bunici lui, viața care faceau, obiceiurile, mestesuguri care aveau si chiar si de specialițati de mancaruri.

Asadar, fiind o familie cu afinitate remarcata, țiinând vii cultura, tradițiile, aromâna,  Holta decide in anii 1995 si primeste bursa din statul român, sa studieze in România la Facultatea de Stomatologie timp de 7 ani.

Se intoarce la Tirana si lucreaza ca medic dentist. Holta este des prezenta si activâ in activitții culturale aromânesti fiind foarte legata spiritual de originea sa.

Pe 14 mai 2021, prin inițiativa ei, Holta organizeaza o comemorare  a bunicului ei Mimi Dema, care a fost o persoana celebra al comunitații aromâne, fost vicepresedinte al Asociatiei Aromâna din Fier vorbiind excelent aromâna si româna, el a contribuit de a lungul vieții sale in pastrarea si promovarea culturii si spiritualitații românesti.

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here