La iniţiativa doamnei Holta Dëma (Boba) vineri,  14 mai 2021 la  Tirana, a avut loc un eveniment cultural dedicat comemorării domnului Mimi Dema (după moarte).  

Dl Mimi Dëma  a fost un membru activ al comunităţii aromâne din Albania. Familia Dëma, bunicii lui Mimi s-au mutat în orașul Fier în octombrie 1881.

Tatăl lui Mimi, Nasi, a deschis o croitorie în Fier și a devenit în curând foarte cunoscut. În Fier aproape toată lumea îl cunoștea ca “Maestru Nasi”. In familia lor se vorbea limba aromâna.  De mic, Mimi excelează în inteligență și talent în pictură și muzică. După terminarea școlii elementare din Fier, continuă școala comercială  din Vlora. Liceul l-a urmărit la Thesalonic.

Cunoașterea și contributia culturii aromâne în Albania era de o  importanță deosebită pentru Mimi.

După anii 90 dl. Mimi se intălnește la Tirana cu Vangjel Shundi, Berti Collaku, Jani Gusho  etc., si devine una dintre vocile publiciste ale noului ziar aromân din Tirana numit  „Fraţia”.

Mimi Dëma se va angaja în crearea a primei lista a tuturor familiilor aromâne din Fier. În mai 2007 a încetat din viață, lăsând în urmă amintiri și contribuții ale unui om cult, patriotic și mândru de origine aromână.

La evenimentul de ziua de astăzi a participat ambasadorul României, E.S. dl. Octavian Șerban, Președintele Uniunii Naționale a Aromânilor din Albania dl. Ledi Çollaku, Președintele Asociației română-vlahă Aleks Semeu etc.

La acest eveniment deosebit au participat reprezentanţi ai asociaţiilor aromâne și absolventi ai instituţiilor de învăţâmănt din România.

Evenimentul a fost organizat în cadrul evenimentelor “În memoria aromânilor din Albania” si s-a ţinut la Sala Bibliotecii “Moikom Zeqo”, la Tirana.

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here