S-a sărbătorit la Korcea Ziua Românității Balcanice

S-a sărbătorit astăzi la Korcea Ziua Românității Balcanice. Acest eveniment a fost organizat de câtre Fundația “Nicolae Iorga” din Saranda, cu participarea asociațiilor de aromâni din Albania, precum şi a delegației oficiale din partea Senatului României, a Institutului Cultural Român.

La solicitarea Uniunii Naționale a Aromânilor din Albania, prin grija permanentă a lui Pano Bakalli, primăria din Korcea a aprobat anul trecut in luna octombrie amplasarea bustului preotului Papa Llambro Ballamaçi.

Cererea pentru amplasarea bustului eroului martir a fost depusă de Uniunea Națională a Aromânilor din Albania, Liga Aromânilor din Albania și Fundația Culturală „Nicolae Iorga” anul trecut la data de 06.08.2020 câtre Primăria Corcea.

Primăria Corcea-Albania prin hotârarea nr. 110 data de 1.10.2020  a aprobat amplasarea bustului marelui martir Papa Llambro Ballamaçi – eroul aromânilor si mare patriot al Albaniei.

Dl. Bakalli, președintele Fundației Culturale “Nicolae Iorga” din Saranda, împreună cu ambasadorul Romaniei in Albania E.S. Octavian Serban au dezvelit, bustul preotului Papa Lambru Balamace. Bustul preotului martir a fost amplasat lângă biserica Sf.Sotir, parcul „Rinia”.

La acest eveniment important au fost prezente oficialități din România: E.S Octavian Serban, Ambasadorul României in Republica Albania, Senator Claudiu TÂRZIU, președinte al Comisiei pentru Românii de Pretutindeni (Senatul României), Deputat Boris VOLOSATÎI, membru al Comisiei pentru Românii din Afara Granițelor (Camera Deputaților), Consilier Eugen POPESCU (Senatul României), Consilier parlamentar Vlad CUBREACOV (Senatul României), Profesor Radu BALTASIU (Institutul Cultural Român), Doamna Adriana GAE (Institutul Cultural Român), Domnul Gabriel BĂCANU (șofer Senat).

In această manifestatie de bucurie în rândul aromânilor au fost citite pentri cei prezenti doua scrisori din partea Patriarhiei Române si din partea Presedintelui al României dl. Iohannis. Oficialități din România au fost prezente la eveniment.

Data de 10 mai coincide cu Iradeaua imperială otomană din 10 mai 1905. Iradeaua recunoștea românilor din Imperiul Otoman, incluzându-i deopotrivă pe aromâni și meglenoromâni, toate drepturile civile, inclusiv serviciul religios și învățământul în limba maternă, în mod egal cu celelalte naționalități creștine din Imperiul Otoman.

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here