Sâmbătă, 17 aprilie 2021, în satul Mekat (2) Shushica, medicul stomatolog Holta (Boba) Dëma a făcut o vizită medicală copiilor. Dr. Dëma a călătorit din Tirana în acest sat pentru a efectua vizite stomatologice copiilor rădăcini ai acestui sat.

Medicul stomatolog a fost primit și însoțit de catre autoritatea conducătoare a satului dl. Berti Lera.

Acest serviciu este dificil pentru săteni. Comunitatea nu are niciun cabinet stomatologic și pentru efectuarea acestor vizite copiii sunt obligați să călătorească cu părinții lor la Vlora.

În ceea ce privește această inițiativă care contribuie în beneficiul comunității, dr. Dëma a spus:

“A fost o vizită foarte necesară. Copiii și părinții lor erau foarte interesați să cunoască starea de sănătate dentară. Erau copii de vârsta intre 7-15 ani, vârstă, când sănătatea dentară ar trebui să aibă o atenție importantă și este cu adevărat regretabil că lipsește acest serviciu. După un control, le- am deschis cartela medicala și le am dat câteva sfaturi esențiale de igienă dentară. Sper foarte mult ca data viitoare vizita mea să nu fie doar un control, ci de ce nu tratamente clinice, de care aveau cu adevărat nevoie”.

Doamna medic stomatolog Holta (Boba) Dëma a absolventă a Universitătii “Carol Davila” din București. Ea provine de la o familie aromână, cunoscută pentru tradițiile și contribuția sa la binele comunității aromâne.  

Acest eveniment a fost realizat de către Fundația „Harriet Martineau” cu sediul în Tirana care a ales acest sat pentru această primă întâlnire fizică cu medicul stomatolog.

Vlora este unul dintre orașele din Albania în care trăiesc aromânii. Această minoritate națională locuiește în principal în satele: Selenica, Armen, Mekat, Bunavi, Bestrovë, Cerkovinë, Skrofotinë, Zvërnec, Beshisht.

Satul Mekat (2), este un sat aproape în întregime aromân.  

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here