Primirea de către ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a negociatorului șef al Republicii Albania pentru aderarea la Uniunea Europeană, Zef Mazi

Prin un comunicat de presă data de 09.04.2021 Ministerul afacerilor externe al României a anunțat primirea de către ministrul afacerilor externe Dl. Bogdan Aurescu a negociatorului șef al Republicii Albania pentru aderarea la Uniunea Europeană, Zef Mazi.

“Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu l-a primit vineri, 9 aprilie 2021, pe negociatorul șef al Republicii Albania pentru aderarea la Uniunea Europeană, Zef Mazi, aflat în vizită de lucru în România, în perioada 7-9 aprilie 2021.

Ministrul Bogdan Aurescu a salutat faptul că deplasarea în România a negociatorului șef Zef Mazi este prima vizită externă a acestuia de la preluarea acestei funcții, aspect care reflectă pe deplin relațiile foarte bune dintre cele două ţări, precum şi susținerea constantă a României pentru parcursul european al Albaniei.

Șeful diplomației române a reconfirmat, cu acest prilej, sprijinul ferm al României pentru obiectivul Republicii Albania de aderare la Uniunea Europeană și a transmis disponibilitatea deplină a țării noastre de a acorda expertiză și asistență în domeniile de interes prioritar pentru partea albaneză, în perspectiva deschiderii negocierilor de aderare a Albaniei la Uniunea Europeană. În acest sens, a exprimat sprijinul României pentru convenirea, cât mai curând, a cadrului de negociere pentru aderare și organizarea primei conferințe interguvernamentale dintre UE și Albania, respectiv Republica Macedonia de Nord.

Ministrul Bogdan Aurescu a salutat angajamentul susținut al R. Albania pe calea reformelor și a evidențiat importanța menținerii acestui parcurs, inclusiv prin asumarea acestui obiectiv la nivelul întregii societăți și în mod transpartinic. A subliniat necesitatea unei comunicări publice constante şi pozitive, dar echilibrate, cu privire la obiectivul de aderare la Uniunea Europeană, în vederea asigurării sprijinului la nivelul opiniei publice, aspect deosebit de important din perspectiva susținerii pe termen lung a reformelor complexe pe care le presupune procesul de aderare.

Discuțiile au evidențiat aprecierea părții albaneze pentru sprijinul acordat de România avansării parcursului european al Albaniei, precum şi pentru oportunitatea împărtășirii din experiența instituțiilor din România pe ansamblul tematicilor relevante pentru viitoarele negocieri de aderare. 

Ministrul român al afacerilor externe Bogdan Aurescu a evidențiat, totodată, în cadrul dialogului, importanța pe care România o acordă menținerii pe agenda miniștrilor afacerilor externe din statele membre UE a dimensiunii strategice a Balcanilor de Vest. A fost subliniat faptul că, urmare a semnării de către ministrul român al afacerilor externe, alături de alți opt miniștri din state membre ale Uniunii Europene, a scrisorii transmise Înaltului Reprezentant al UE, Josep Borrell, o discuție strategică privind Balcanii de Vest, este programată să aibă loc la Consiliul Afaceri Externe din 19 aprilie 2021.

Convorbirile au prilejuit, de asemenea, abordarea unor puncte de interes de pe agenda relațiilor bilaterale, cu accent pe dinamizarea dialogului politico-diplomatic și sectorial în anul 2021. A fost subliniat potențialul dezvoltării relațiilor economice dintre cele două țări, care trebuie stimulat corespunzător. Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat așteptarea părții române ca procesul de retrocedare către statul român a Casei Iorga din Saranda să fie finalizat în viitorul apropiat.

Totodată, cei doi demnitari au salutat cooperarea foarte bună dintre cele două state în organizații internaționale și regionale.


Informații suplimentare

Consiliul European a aprobat acum un an, la 26 martie 2020, decizia privind deschiderea negocierilor de aderare cu R. Albania și R. Macedonia de Nord”, se incheie comunicatul de presa eliberat de catre Ministerul afacerilor externe.

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here