8 aprilie – Ziua internaţională a romilor

Romii trăiesc în Europa de peste 700 de ani. Istoria și cultura lor constituie o parte indispensabilă a moștenirii noastre europene, care se caracterizează prin diversitate. Membrii comunităților de romi merită să fie tratați în mod egal și să beneficieze pe deplin de drepturile care le revin în calitate de cetățeni europeni. În final, modul în care asigurăm incluziunea minorităților noastre celor mai vulnerabile reprezintă un test esențial pentru democrația europeană.

Ziua internaţională a romilor este sărbătorită de comunitatea internaţională, anual, la 8 aprilie, în cinstea recunoaşterii culturii, istoriei şi drepturilor milioanelor de romi din toată lumea, dar şi pentru a atrage atenţia asupra provocărilor de discriminare cu care se confruntă comunităţile de romi din Europa şi de pretutindeni, notează site-urile http://www.errc.org/ şi https://www.mae.ro/.

Iniţiativa privind marcarea Zilei Internaţionale a Romilor a apărut în 1971, cu prilejul primului Congres internaţional al romilor de pretutindeni, care a avut loc la Londra. În statele din Europa de Est, inclusiv România, data de 8 aprilie a fost marcată începând cu anul 1990, potrivit https://www.mae.ro/.

Ziua Internațională a Romilor reprezintă, prin urmare, o șansă de a duce mai departe acțiunile pozitive întreprinse până în prezent pentru combaterea discriminării romilor și pentru asigurarea integrării lor în toate societățile și țările europene.

În ultimul timp s-au înregistrat unele rezultate pozitive, în special în domeniul educației, dar mai sunt încă multe de făcut.

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here