Comemorat la Tirana admiratul actor Sander Prosi

Sander Prosi (1920-1985), marele artist de origine aromână a fost un adevărat gigant al scenei alâturi unor nume mari ca Aleksandër Moisiu, Mihal Popa, Margarita Xhepa, Albert Verria, Prokop Mima, Llambi Kaçani etc.  

Pe 24 martie cinematografia și teatrul albanez a comemorat una dintre cei mai importanti artisti, actorul Sander Prosi, la aniversarea morții sale.

Sander Prosi s-a născut în orașul Shkodra la 6 ianuarie 1920 și a murit la 24 martie 1985 în orașul Durrës.

A fost una dintre cele mai proeminente figuri ale teatrului și cinematografiei albaneze. A murit în timpul procesului de lucru, în timp ce colegii îl așteptau să intre pe scenă pentru a urma punerea în scenă definită de regizor.

Fiind o personalitate extraordinară pentru arta albaneză, în timpul carierei sale Sander Prosi a câștigat numeroase premii și distincții, dintre care cel mai important este titlul „Artist al poporului”.

A primit ordinul „Onoarea Națiunii” pe 24 februarie 2017 de la președintele Republicii. Sander Prosi a fost onorat cu ordinul „Gjergj Kastrioti Skënderbeu” după moartea sa.

Actorul a jucat în mai mult de 30 de producții cinematografice în care a creat roluri și figuri artistice foarte realizate. De asemenea, a creat alte 100 de personaje pe scena teatrului, care sunt amintite și astăzi cu multă dragoste și nostalgie.

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here