Copii fără frică la dentişti?- De ce nu!!

Pentru orice părinte, ducerea micuţului la dentist este partea cea mai dificilă şi stresantă. De siguri ca există multe câi de usurare al acestei “mare problemă”. Mai jos  vă spunem căteva “reguli de aur”.

Dentistul- prietenul copilului

Este foarte importantă ca micuţul tău sa cunoaşte foarte bine dentistul inainte de a avea disturbari dentare. Imaginaţi un copil care suferă de o durere dentară, să se aseze la poltron, să deschidă gura linistit, si cât mai mult să lasă dentistul să facă treaba aşa cum trebuie. Asta nu va intampla dacă dentistul este o “faţă” nouă pentru el/ea.

Examinări periodice

Bineinteles ca “prietenia” dintre pacientul mic şi dentist se desfăsoară doar daca ei se vâd des. Cel putin o dată in 6 luni. Nu trebuie neaparat sa aşteptam sa se carieze un dinte şi se intample o durere. Micuţul poate doar să se intalneste cu dentistul pentru un mic periaj, sau chiar şi un control doar cu oglinda dentară. Cu asta el/ea se asigură ca la dentist nu doare nimic!

La dentist impreună

Un mare rol joacă atmosfera care se crează la cabinet. In timpul vizitei, ar fi bine ca micuţul sa fie impreună cu sora,  fratele sau chiar chemaţi un prieten. Asta asigură pentru el/ea un fel atmosferă prietenoasă şi lasă spaţiu şi pentru comentari comice intre cei mici, lasând de frica şi emoţiile negative. De ce nu,se poate face o vizită draguţă in doi!

Programarea vizitei

Ideal ar fi ca  vizita sa fie facută dimineată cand copilul este mai alert şi relaxat. Alegeţi ora la care el sa fie satul si odihnit. Starea de sănătate generală influenţează mult starea lor de sprit, aşa ca el trebuie să fie sănătos atunci cand vine pentru prima oară.

Atitudinea pozitivă

De neuitat ca situaţia emotionantă şi frica sunt foarte mult legate de atitudinea părintelui. In timpul consultatiei incercati să lăsaţi medicul să vorbească cat mai mult cu copilul şi să interactioneze cu acesta fără să il intrerupeti sau să răspundeti pentru copil. O atitudine pozitivă şi relaxată se va transmite şi copilului. E posibil ca el/ea să nu vrea să coopereze cu medicul, chiar să plangă. Nu vă descurajaţi, mai incercaţi in altă zi poate lucrurile vor evolua mai bine. Răbdare!!

Holta Dema,

Medic stomatolog

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here