15 martie – Ziua mondială a drepturilor consumatorilor

În 2021, tema propusă de către Organizaţia Internaţională a Uniunilor de Consumatori – “Consumers International”este: “Modul de abordare în poluarea cu plastic” (“Tackling Plastic Pollution”).

Această zi a fost marcată pentru prima dată la 15 martie 1983. Ziua a fost sărbătorită de către mişcarea consumatorilor “Consumers International”, care, în prezent, cu peste 200 de organizaţii membre în peste 100 de ţări, reprezintă o mişcare internaţională de consum puternică, al cărei scop este de a ajuta la protejarea consumatorilor de pretutindeni.  

Ziua mondială a drepturilor consumatorilor a fost proclamată şi prin Rezoluţia nr. 39/248 din 1985 a Adunării Generale a ONU, intitulată “Principiile directoare pentru protecţia consumatorilor”. Potrivit rezoluţiei ONU, consumatorul trebuie protejat de pericolul de a achiziţiona produse ce îi pot afecta viaţa, sănătatea, siguranţa.  

Ziua mondială a drepturilor consumatorilor (“World Consumer Rights Day”) este marcată în fiecare an, ca mijloc de sensibilizare la nivel mondial cu privire la drepturile şi nevoile consumatorilor.

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here