7 martie în Albania este cunoscută ca “Ziua învâţătorului”. În fiecare an, la 7martie, aceasta zi este sărbătorită prin diferite evenimente.

Marcarea acestei zile reprezintă data întemeierii primei școli in limba albaneză la Curceaua la 7 martie 1887.

Cu ocazia acestei zile în satul Mekat din orașul Vlora, a avut loc o activitate socio-culturală care s-a concentrat pe tradiție si idiomul matern.

La acest eveniment, care a avut loc duminică la ora 10:00, au participat membrii ai comunității, copii, bărbați și femei care și-au împărtășit momente interesante legate de identitatea minorității din zonă.

Prezentă la ședință directorul Fundației „Harriet Martineau”, dna. Binjaku a spus că este privilegiată să petreacă această zi cu locuitorii acestui sat aproape în totalitate aromâni tocmai pentru că locuitorii acestui sat sunt foarte devotați limbii și tradiției.

Participanții la această întâlnire precum: Sokrat Koreta, Mihal Gerveni, responsabilul Berti Lera, Ligor Doko, Mihal Doko etc., copiii, doamne etc., din zonă și-au exprimat necesitatea unei școli în acest sat, astfel încât copiii să învete să vorbească și să scrie propria lor limbă.

În acest eveniment participantii si-au exprimat interesul comunității și pentru costume populare, ca să fie reprezentați în diverse evenimente cu identitatea lor.

Unul dintre momentele emotionante ale acestei întâlniri a fost onorarea dedicării și contribuției de-a lungul anilor în învățarea idiomului matern prin acordarea de certificate.

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here