Prin un comunicat Departamentul pentru Românii de Pretutindeni anuntă că Secretarul de stat Doamna Oana Ursache a avut astăzi, 4 martie, o serie de video-conferințe cu Ambasadorii și cu reprezentanții misiunilor diplomatice și ai oficiilor consulare ale României din comunitățile istorice, respectiv Ucraina, Ungaria, Serbia și Albania.

Potrivit acestui comunicat, discuțiile au vizat aspecte privind politicile dedicate minorităților românești din aceste țări precum și necesitatea continuării programului de burse destinate elevilor etnici români înscriși în școlile cu predare în limba română sau cu studiul unor materii în limba română ca limbă maternă din Ucraina. Astfel, s-a reiterat dorința Departementului pentru Românii de Pretutindeni (DRP) de a continua derularea acestui program ca parte a angajamentului asumat de statul român de a-i sprijini pe toți românii din afara granițelor să își păstreze identitatea lingvistică.

În plus, secretarul de stat a subliniat nevoia cooptării centrelor universitare din Vestul României în proiectele derulate de asociațiile românilor din Ungaria.

Totodată, Oana Ursache a subliniat importanța păstrării limbii materne la nivelul familiei și comunității, ca bază pentru succesul politicilor destinate acestora.

Reprezentanții misiunilor diplomatice și oficiilor consulare au prezentat dinamica de la nivelul mediului asociativ precum și o evaluare a impactului proiectelor finanțate de DRP.
Departamentul va încuraja creșterea capacităților organizaționale existente la nivelul mediului asociativ românesc din aceste regiuni, în special în ceea ce privește accesarea de fonduri nerambursabile oferite de către Guvernul României”, se încheie comunicatul DRP.

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here