Omagiu lui Kujtim Spahivogli, fondatorul „Teatrului pentru tineret”

Ministrul Culturii Elva Margariti i-a facut un omagiu cunoscutului regizor Kujtim Spahivolgi în cadrul „Lunii memoriei”. „Omagiu directorului, actorului, pedagogului, fondator al„ Teatrului pentru tineret ”de la Înaltul Institut de Arte, Kujtim Spahivogli căruia dictatura i-a tăiat creativitatea la mijloc, prin internarea lui”, scrie ministrul Margariti. Spahivogli a fost, de asemenea, creatorul și directorul „Teatrului pentru tineret”, care a fost înființat la Institutul Superior de Arte.

Printre puținele piese pe care le-a pus în scenă cu acea trupă s-a numărat celebra comedie „Banja” a lui Mayakovsky. De asemenea, a pus în scenă părți ale dramaturgului Fadil Paçrami și, când a fost lovit puternic de al patrulea plen al Partidului Comunist, Kujtim a fost condamnat pe nedrept împreună cu el. În 1973 a fost îndepărtat de teatru și lipsit de dreptul de a cânta pe scenă. La început a lucrat în mai multe sate, apoi a fost angajat ca lucrător manual în firma de recuperare din Fier.

Kujtim a fost și dramaturg. Drama sa „Un coleg de clasă” a avut un succes uriaș. De asemenea, a scris poezie, articole și eseuri.

A murit în 1987, bolnav și uitat, deși fusese unul dintre regizorii renumiti ai teatrului albanez. După moartea sa, în anii ’90 i s-a dat titlul de „Artist al poporului”.

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here