Luna care a inceput, Februarie va fi „Luna Memoriei”. Ministerul Culturii clarifică prin mai multe posturi că au „botezat” februarie ca „Luna Memoriei”, o continuare firească a unei zile internaționale dedicate victimelor Holocaustului.

În această lună ne vom aminti de martirii noștri, victimele unui sistem criminal care s-au sacrificat pentru gândire, libertate de exprimare și credință în Dumnezeu. În pasajele publicate pe pagina socială se spune că vor rămâne întotdeauna veșnice și exemple de inspirație.

Ministerul Culturii a început „Luna Memoriei” cu părintele Zef Pllumi, observând importanța operei sale. „Omagiu părintelui Zef Pllumi, care a trăit pentru a-și aminti teroarea comunistă. Opera sa este cea mai vie mărturie și lecție pentru generațiile tinere, astfel încât trecutul să nu se repete! ”

Zef Pllumi a fost un călugăr, publicist și scriitor franciscan.

Fostul președinte al Albaniei, Alfred Moisiu, în 2006 l-a decorat pe părintele Zef Pllumi cu Ordinul „Onoarea națiunii”. Președintele Moisiu l-a lăudat pe părintele Zefi „ca reprezentant al bogăției culturale și umane, ca o adevărată instituție, care a rezistat celor mai dificile regimuri și vremuri și ca simbol al unui cetățean liber, a cărui viziune este inspirată de valorile europene”.

Tot în 2006, Zef Pllumi primește premiul literar „Stiloul de aur” pentru trilogia sa cu amintiri “Rrno per me tregue” de Ministerul Culturii din Albania.

În cinstea sa, a fost deschisă o școală în Tirana, în st. „Frang Bardhi” care poartă numele părintelui Zef Pllumi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.