Galeria Națională de Arte a început anul acesta cu expoziția intitulată „Scopuri”. Expoziția deschisă luni la GNA este cu lucrări de 40 de artiști din Albania și Kosovo. Această expoziție va rămâne deschisă publicului până la 1 aprilie 2021.

„Synime” (Scopuri) a fost organizat de Adela Demetja și Erëmirë Krasniqi. Expoziția evidențiază pozițiile artistice și metodologiile individuale ale femeilor artiste din Albania, Kosovo și Diaspora. Cu scopul de a extinde poveștile femeilor în artă, expoziția explorează noi terenuri critice pentru a re-asimila și re-imagina subiectivitatea femeilor în istoria artei.

„Expoziția oferă oportunități de discuții despre lucrările realizate de femei și ia în considerare diferite traiectorii artistice pe care femeile le-au țesut în contextul după cel de-al doilea război mondial până astăzi. Expoziția se bazează pe cercetările efectuate despre artă și cultură în aceste două țări și examinează îndeaproape condițiile și regimurile estetice care au dictat producția și expresiile artistice, precum și locul femeilor în ea.

 În expozitia „Scopuri”, care reunește 40 de artiste feminine, găsim nu numai picturi, ci și schițe, desene, artă video realizate de tineri artiști, dar și lucrări care provin din fondul Galeriei Naționale a Artelor (GKA). Ceea ce caracterizează această expoziție este caracterul ei feminist.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here