Omagiu/Ismail Qemali 1844-1919

Ismail Qemal Vlora s-a născut la Vlora la 16 ianuarie 1844. Era descendentul uneia dintre cele mai mari familii din sudul Albaniei. A fost funcționar al Imperiului Otoman, membru al Parlamentului Otoman și apoi semnatar al Independenței Albaniei, precum și primul prim-ministru al Albaniei în perioada 28/11/1912 – 22/01/1914. Ismail Qemali a fost primul semnatar al Declarației de Independență și președintele consiliului de miniștri al Guvernului provizoriu al Albaniei. 

Ismail Qemali este considerat tatăl națiunii, întrucât a săvârșit cel mai istoric act din întreaga istorie a statului albanez. El a ridicat drapelul Independenței la Vlora, la 28 noiembrie 1912 și a declarat Albania stat independent, cerând puterilor internaționale să recunoască această decizie. 

El nu a folosit acest moment sublim pentru a profita și a primi laude. De fapt, în discursul său din ziua Declarației de Independență, el a spus că, așa cum a vrut Dumnezeu să fie primul care a ridicat steagul independenței, tot așa a devenit primul erou al statului albanez. 

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here