250 de ani de la nașterea compozitorului Ludvig Van Beethoven

Muzica care simbolizează UE este un extras din Simfonia IX compusă în 1823 de Ludwig Van Beethoven, compozitorul care a decis să pună în muzică versurile poeziei „Oda bucuriei”, scrisă de Schiller în 1785.

Imnul simbolizează nu numai UE, ci Europa, într-un sens mai larg. Poezia „Oda bucuriei” exprimă viziunea idealistă a lui Schiller conform căreia toată lumea își dorea să fie frați – o viziune împărtășită de Beethoven.

În 1972, Consiliul Europei a făcut din această „cameră a bucuriei” imnul său. În 1985, liderii europeni l-au ales ca imn oficial al UE. Fără cuvinte, în limbajul universal al muzicii, acest imn dă glas idealurilor europene de libertate, pace și solidaritate.

Imnul omniprezent este o înregistrare din 1994 cântată de Orchestra Uniunii Europene de Vânt pentru Tineret, dirijată de André Reichling. Această înregistrare a fost interpretată la Lisabona la Teatro da Trindade.

Imnul nu este destinat să înlocuiască imnurile naționale ale statelor membre, ci să celebreze valorile comune. Imnul este interpretat în cadrul unor ceremonii oficiale în care UE este reprezentată, precum și, în general, în diferite activități cu caracter european.

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here