Zi istorică, se înființează la București Asociația Studenților Macedo-Români din Albania

Pe 25 octombrie 2020 a fost înființată la București Asociația Studenților Macedo-Români din Albania. Aceasta marchează o zi istorică pentru comunitatea studențească aromână care urmează instituțiile de învățământ superior din România.

Delegația aromână din Albania, condusă de dl. Pano Bakalli, a avut o întâlnire cu liderii Societății de Cultură Macedo-Română (SCMR) cu privire la redeschiderea filialei studențești a acestei asociații.

In pagina de fb. la data de  30 octombrie, Societatea de Cultură Macedo-Română  se anunță că s-a pus accent pe legăturile puternice între comunitățile aromâne din sudul Albaniei și aromânii / macedoromânii stabiliți în sfârșitul sec. XIX și prima jumătate a secolului XX în România.

“În discuția de astăzi s-a pus accent pe rolul istoric al Societății de Cultură Macedo-Română în sprijinirea fraților aromâni din spațiul balcanic, pe legăturile puternice între comunitățile aromâne din sudul Albaniei și aromânii / macedoromânii stabiliți la sfârșitul secolului al XIX-lea și prima jumătate a secolului al XX-lea în România. S-a amintit de amplul proces al colonizării în Cadrilater a fraților români din sudul Dunării, de sorginte aromână, precum și de dramele prin care au trecut aromânii datorită Pactului Ribentrop-Molotov, al cedării Cadrilaterului și al instaurării comunismului în România și Albania. Având o istorie comună, avem și idealuri comune. În sens constructiv se va lucra în colaborare cu toate comunitățile de aromâni din Albania și din statele balcanice pentru promovarea identității și culturii specifice. În acest fel, Societatea de Cultură Macedo-Română își afirmă deplina deschidere către aceste comunități”.

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here