Erasmus+ pentru perioada 2021-2027, va beneficia de un buget aproape dublu faţă de 2014-2020: peste 26 de miliarde de euro.

Mai multe detalii în Comunicatul de presă eliberat de Comisia Europeana pe 11 decembrie 2020.

Astăzi, Comisia a salutat acordul politic la care au ajuns Parlamentul European și statele membre ale UE cu privire la noul program Erasmus+ (2021-2027). Negocierile din cadrul trilogului s-au încheiat, în prezent fiind așteptată aprobarea finală a textelor juridice de către Parlamentul European și de către Consiliu.

Vicepreședintele Margaritis Schinas, responsabil de promovarea modului nostru de viață european, a declarat: „Erasmus reprezintă cel mai emblematic program european, giuvaerul coroanei noastre. Generația Erasmus reprezintă esența modului nostru de viață european. Unitatea în diversitate, solidaritatea, mobilitatea, sprijinul acordat Europei ca regiune a păcii, libertății și oportunităților. Odată cu încheierea acordului de astăzi, suntem pregătiți pentru generațiile următoare mai cuprinzătoare ale programului Erasmus.”

Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, a declarat: „Doresc să salut acordul politic referitor la noul program Erasmus+. Erasmus+ este unul dintre programele noastre emblematice. De-a lungul ultimelor trei decenii, participarea la Erasmus+ a stimulat evoluția personală, socială și profesională a peste 10 milioane de persoane, aproape jumătate dintre acestea între anii 2014 și 2020. Beneficiind de un buget aproape dublu pentru următoarea perioadă de programare, vom continua să depunem eforturi pentru a ajunge la 10 milioane de persoane suplimentare pe parcursul următorilor șapte ani.”

Erasmus+ reprezintă un adevărat succes european, identificat în mod consecvent ca una dintre cele mai reușite inițiative ale UE. De la crearea lui în 1987 și până în prezent, programul a luat o amploare considerabilă. El acoperă în prezent toate sectoarele de educație și formare, de la învățământul și asistența preșcolară la învățământul școlar, învățământul și formarea profesională, învățământul superior și cel pentru adulți. Programul sprijină cooperarea privind politicile pentru tineret și promovează participarea în domeniul sportiv.

Având un buget dedicat de peste 26 de miliarde EUR compus din 24,5 miliarde EUR în prețurile actuale și un cuantum suplimentar de 1,7 miliarde EUR în prețurile din 2018, noul program va fi nu numai mai favorabil incluziunii și mai inovator, ci și mai digital și mai ecologic. El va fi esențial pentru realizarea Spațiului european al educației până în 2025 și va mobiliza sectoarele educației, formării, tineretului și sportului în vederea unei redresări rapide și a unei creșteri economice viitoare. Programul va oferi multe oportunități noi pentru cetățenii europeni aflați într-un proces de învățare. Beneficiind de o accesibilitate sporită și de formate mai flexibile de mobilitate, acesta va oferi oportunități unui grup mai diversificat de cursanți, inclusiv celor cu mai puține oportunități și elevilor, care sunt în prezent incluși în măsurile privind mobilitatea. El va oferi noi oportunități de cooperare, încurajând inovarea în domeniul programelor școlare, al practicilor de învățare și de predare și va promova atât competențele ecologice, cât și cele digitale. El va sprijini, de asemenea, noi inițiative emblematice, cum ar fi universitățile europene, academiile Erasmus pentru profesori, centrele de excelență profesională și DiscoverEU.

Etapele următoare

La 10 noiembrie 2020 a fost încheiat un acord politic între Parlamentul European, statele membre ale UE din cadrul Consiliului și Comisia, cu privire la următorul buget pe termen lung al UE și la instrumentul NextGenerationEU. În cadrul etapei următoare este necesară adoptarea de urgență a regulamentului privind CFM, împreună cu ratificarea Deciziei privind resursele proprii 

Odată adoptat, bugetul pe termen lung al UE, împreună cu inițiativa NextGenerationEU, care este un instrument temporar menit să conducă la redresarea Europei, vor constitui cel mai mare pachet de stimulente finanțat vreodată din bugetul UE. O sumă totală de 1,8 mii de miliarde EUR* va contribui la reconstrucția unei Europe post-COVID-19. Aceasta va fi o Europă mai ecologică, mai digitală și mai rezilientă.

* în prețurile din 2018

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here