Mesajul ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu prilejul aniversării a 65 de ani de apartenență a României la Organizația Națiunilor Unite

Ministerul Afacerilor Externe salută aniversarea, la 14 decembrie 2020, a 65 de ani de la aderarea României la Organizația Națiunilor Unite. Acceptarea țării noastre ca membru ONU, alături de alte 15 state, a avut loc ca urmare a adoptării Rezoluției Adunării Generale a ONU nr. 995(X), la 14 decembrie 1955.

Totodată, aniversarea celor 65 de ani de apartenență a țării noastre la ONU coincide cu celebrarea, în luna septembrie a acestui an, a 75 de ani de existență a Organizației.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a transmis, cu acest prilej, următorul mesaj:

„Momentul aniversării a șase decenii și jumătate de apartenență la Organizația Națiunilor Unite ne invită să reflectăm asupra contribuției active a României la îndeplinirea obiectivelor Organizației.

România a fost și va rămâne un membru activ implicat în buna funcționare a Organizației, demonstrând un angajament autentic și durabil pe toate palierele: menținerea păcii și securității internaționale, dezvoltarea durabilă și promovarea drepturilor omului, a democrației și statului de drept.

Atașamentul profund și consecvent al României pentru multilateralism și dreptul internațional, protejarea drepturilor universale ale omului și promovarea reglementării diferendelor de orice fel prin mijloace pașnice rămân constante fundamentale ale cadrului de acțiune internațională a țării noastre – alături de cei trei piloni centrali ai politicii externe a României, creșterea rolului și profilului României în cadrul Uniunii Europene, și respectiv a NATO, întărirea și extinderea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite.

Pandemia de COVID-19 a dovedit, o dată în plus, importanța cooperării multilaterale pentru abordarea provocărilor globale. În acest context, avem nevoie de o Organizație eficientă, capabilă să răspundă adecvat atât provocărilor pre-existente la adresa păcii, securității și drepturilor omului, cât și provocărilor emergente și tendințelor care se conturează în contextul actualei crize pandemice.

România rămâne un susținător al reformei ONU, în acord cu abordările propuse de Secretarul General al ONU și cu obiectivele Declarației politice adoptate în contextul aniversării a 75 de ani de la crearea Organizației.

România va continua să fie un susținător activ al diplomației multilaterale eficiente și se va implica, prin parteneriate multilaterale, pentru identificarea răspunsurilor la provocările globale actuale, ce vizează inclusiv domenii din sfera tehnologiei, a digitalizării și a inteligenței artificiale. Tehnologia digitală a informațiilor și comunicațiilor este esențială pentru a realiza Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă și cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă.

Vom acționa și pe viitor pentru a valorifica și mai activ această calitate, prin repoziționare dinamică în cadrul multilateral, atât în scopul promovării consecvente și pragmatice a intereselor României, cât și pentru a spori legăturile țării noastre cu state și organizații care împărtășesc aceleași valori și obiective cu ale României.

Adresez mulțumiri și felicitări diplomaților care au făcut auzită vocea României la nivelul ONU și au promovat interesele naționale, contribuind la valorificarea acestei apartenențe și la creșterea profilului României pe scena internațională.

Vă invit să descoperiți multiplele fațete ale contribuției României la activitatea și creșterea prezenței ONU în întreaga lume și a profesioniștilor care au contribuit la acest deziderat, prin campania lansată de Ministerul Afacerilor Externe pe această temă, pe paginile noastre de Facebook și Twitter: https://www.facebook.com/mae.romania, respectiv https://twitter.com/MAERomania.

La mulți ani, România! La mulți ani, ONU!

Informaţii suplimentare:

În 1945, reprezentanţii a 50 de ţări s-au întâlnit la San Francisco pentru a elabora Carta Organizației Naţiunilor Unite, care a fost semnată la 26 iunie 1945. ONU și-a început oficial activitatea la 24 octombrie 1945, după ce Carta a fost ratificată de China, Franţa, Uniunea Sovietică, Marea Britanie, Statele Unite şi de o majoritate a celorlalţi semnatari.

Carta ONU este cel mai important document juridic care reglementează relaţiile internaționale, stabilind drepturile şi obligaţiile statelor membre şi principiile esenţiale ale relaţiilor internaţionale. Cele mai semnificative tratate internaţionale multilaterale care au fost încheiate ulterior se raportează la principiile Cartei ONU.

Dorinţa României de a face parte din ONU a fost exprimată oficial încă din 1946, însă aderarea ţării noastre a fost blocată până în 1955. La 14 decembrie 1955, Adunarea Generală (AG) a decis, prin Rezoluţia nr. 995(X), primirea României în ONU, alături de alte 15 state: Albania, Austria, Bulgaria, Cambodgia, Finlanda, Spania, Ungaria, Iordania, Irlanda, Italia, Laos, Libia, Nepal, Portugalia, Sri Lanka.

În prezent, Organizaţia Naţiunilor Unite numără 193 de state membre.

http://www.mae.ro/node/54561?fbclid=IwAR1sn7yk4Z2crMzUsB2P4I756701WbYJKEEFq0Vyln3zzJdaboh57E-AaPE

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here