Bucureștiul va fi gazda Centrulului Cyber al UE

Bucureștiul va fi gazda viitorului Centru European de Competențe în domeniul Securității Cibernetice. România va găzdui la București Centrul european de competențe industriale, tehnologice și de cercetare în domeniul securității cibernetice.Aceasta este prima agenție europeană cu sediul pe teritoriul Romaniei.   Acest rezultat, a fost obținut în cadrul unei competiții în care au fost evaluate candidaturile foarte solide a 7 orașe europene.

Potrivit REPREZENTANȚEI PERMANENTE A ROMÂNIEI la Uniunea Europeană (https://ue.mae.ro) “Pentru România, decizia are o valoare istorică, dat fiind că Centrul european de competențe în domeniul securității cibernetice reprezintă prima structură a UE pe care țara noastră o găzduiește în calitate de stat membru.

Succesul României este cu atât mai relevant în contextul unei competiții puternice între mai multe state membre, orașul câștigător fiind ales pe baza analizei dosarelor prezentate de statele candidate, realizate inclusiv de către  Comisia Europeană.

”România aduce o certă valoare adăugată la dezvoltarea securității cibernetice în Europa și pe plan internațional, iar încrederea acordată astăzi de statele membre reconfirmă această contribuție. Sunt convins că decizia de stabilire a Centrului Cyber la București, prima structură și UE de pe teritoriul României, va contribui la promovarea unei abordări cuprinzătoare și incluzive în cadrul Uniunii în acest domeniu, la consolidarea securității Pieței Unice Digitale și la îndeplinirea obiectivelor UE în era digitală.”, a declarat cu acest prilej ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu.

Centrul Cyber va reprezenta o structură cheie în contextul eforturilor de la nivel UE de configurare a unui ecosistem european în materie de securitate cibernetică. Centrul va avea un rol important în sprijinirea creării de legături între actorii publici și privați din domeniu, mediul academic și industria de profil din Uniune, asigurând, totodată, coordonarea între centrele naționale pentru securitate cibernetică din statele membre. 

De asemenea, Centrul va acționa pentru stimularea cercetării și inovării tehnologice în vederea consolidării securității cibernetice în cadrul Uniunii. Astfel, Centrul va reprezenta principalul organism de gestionare a fondurilor europene dedicate cercetării în domeniul securității cibernetice disponibile prin cele două programe de finanțare ale UE cu relevanță pentru sector – Europa Digitală și Orizont Europa.

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here